Bakan Çelik: Dönem hak arama dönemi
Bakan Çelik, ''Dönem, sivil toplum örgütü dönemi, dönem örgütlenme dönemi, dönem bir araya gelme dönemi ve bunun akabinde de hak arama dönemi'' dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürlüğü ve Ekonomi Kulübü'nce İŞKUR'da düzenlenen toplantıya katıldı.
Çelik konuşmasına, Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısının bu akşama alınması nedeniyle bu etkinliğe geç katılmak durumunda kaldıklarını belirterek başladı.
Bakanlığın geniş hacimli yapısından dolayı sivil toplum örgütleriyle yoğun ilişkiler kurulamadığını ifade eden Çelik, ''Dönem, sivil toplum örgütü dönemi, dönem örgütlenme dönemi, dönem bir araya gelme dönemi ve bunun akabinde de hak arama dönemi'' diye konuştu.
Yakan, yıkan bir sendikacılık değil
Çalışma hayatına ilişkin yapılan çalışmaları, mevzuat düzenlemelerini de anlatan Bakan Çelik, çalışan sayısında ciddi artış olduğunu, bunu daha da artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Çelik, sosyal güvenlik sisteminin önemine de değinerek, İŞKUR bünyesinde ciddi değişiklikler yapıldığını, kurumun ticari hayata da can suyu olduğunu ifade etti.
Sendika yasalarını yenilediklerini de anımsatan Çelik, ''Örgütlenmenin önündeki bazı engelleri kaldırdık ve böylece endüstriyel ilişkilerde, işçi-işveren ilişkilerinde bir diyalog ortamını geliştirdik. Yakan, yıkan bir sendikacılık değil, işçiyi asgari ücrete mahkum eden, asgari ücreti geçim ücreti yapan bir işveren değil. İkisini de durdurmamız gerekiyor'' dedi.
Çelik, iş kazalarının önlenmesinde farkındalığın önemli olduğunu belirterek, iş kazalarında olumlu bir seyir olduğunu, 100 bin işçide 2002 yılında 16 işçi ölürken, 2012'de 6 işçinin hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı.
Çalışma hayatı insan merkezli olmalı
Çalışma hayatının öncelikle insan merkezli olması gerektiğinin altını çizen Çelik, şunları kaydetti:
''Farkındalık konusunu, iş dünyamız kafasında çözmeli, 'önce insan' demeli. İşçi de önüne sunulan bütün ekipmanları yerli yerinde kullanmalı. Farkındalık işçi için de işveren için de olmazsa olmazdır. Çalışma hayatında medeni, çağdaş, gelişmiş bir ülke olarak işçi ölümlerinin, meslek hastalıklarının konuşulmadığı bir Türkiye'yi oluşturmamız gerekiyor.''
Çelik, çalışma hayatıyla ilgili yeni bir paket üzerinde çalıştıklarını belirterek, şöyle devam etti:
''Özellikle yabancı işçilerin ve yabancıların çalışma izinleriyle ilgili bir yasal düzenlemeyi bugünlerde görüşüyoruz. 15 Ekim'den sonra TBMM'ye sevk edeceğiz. Onları da çıkardıktan sonra haziranda seçimler var, o zamana kadar bunların uygulamalarını göreceğiz. Çalışma Bakanlığı'nda fazla bir iş kalmadığını ifade edeyim ve 'Yaptık, yaptık, yaptık, yaptık, bitirdik, haydi Allahaısmarladık' diyeceğiz. Vicdanımız, gönlümüz rahat bir şekilde yine bulunmamız gereken yerde, bu davayı destekleme gayreti içinde olacağız.''
Ekonomi Kulübü Başkanı Ercan Poyraz da sivil toplum kuruluşlarının sayısının ve niteliğinin artmasıyla siyasetin, ekonominin, toplumun, kültür ve değer yargılarının doğru yönlendirildiğini, geliştiğini ifade etti.
Hükümetin iş hayatına büyük katkı gösterdiğini anlatan Poyraz, iş sağlığı ve güvenliği, mesleki yeterlilik sistemi gibi konularda önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti.